BRATISLAVA 2. 3. 2021 – 20 nových televízorov venovali spoločnosti Slovak Parcel Service a NAY Detskému kardiocentru, jedinému špecializovanému pracovisku na Slovensku, ktoré sa venuje liečbe vrodených a získaných srdcových chýb. Ročne prejde v tomto zariadení rukami lekárov viac ako 10-tisíc malých pacientov, ktorí napriek neľahkému osudu, majú dôvod na radosť. Po takmer 30 rokoch sa Detské kardiocentrum presťahovalo z Národného ústavu detských chorôb do nových priestorov, ktoré vznikli ako prístavba k existujúcemu NÚSCH v Bratislave.

„V spoločnosti Slovak Parcel Service sa snažíme pomáhať ľuďom, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii. Keď sme sa dozvedeli, že Detské kardiocentrum v Bratislave potrebuje dovybaviť izby malých pacientov televízormi, neváhali sme. Oslovili sme nášho obchodného partnera NAY a spolu sme zakúpili 20 televízorov, ktoré sme sa rozhodli venovať Detskému kardiocentru. Dlhé odlúčenie detí od rodiny a blízkych je veľmi náročné a touto cestou chceme aspoň čiastočne spríjemniť detským pacientom ich pobyt v kardiocentre,“ hovorí Ján Ťurek, konateľ spoločnosti Slovak Parcel Service, ktorá dlhodobo podporuje aj sociálne slabších, domovy sociálnych služieb či organizácie, ktoré potrebujú pomocnú ruku.

Túto pomoc využilo aj Detské kardiocentrum, ktoré sa prostredníctvom svojej nadácie usiluje o zlepšovanie starostlivosti o deti so srdcovými chybami. Ide o jediné špecializované pracovisko svojho druhu na Slovensku, ktoré ročne vykoná viac ako 300 operácií srdca. Po dlhých rokoch má táto inštitúcia nové priestory a hlavný pavilón je v bezprostrednej blízkosti Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave.

„Iba 24 hodín uplynulo odvtedy, ako sa Detské kardiocentrum presťahovalo do nových priestorov. Nadácia Detského kardiocentra už desiatky rokov pomáha pacientom spríjemňovať nemocničné podmienky a tak je to aj teraz. Oslovili sme našich partnerov – Slovak Parcel Service a NAY, ktorí poskytli deťom televízory do izieb. Budú im nepochybne spríjemňovať strávený čas v nemocnici. Ďakujeme našim partnerom a sme šťastní, že sa na nich môžeme spoľahnúť,“ vysvetľuje Mária Kadlečíková, riaditeľka Nadácie Detského kardiocentra.

To, že niektoré deti trávia veľa času v nemocniciach, si okrem rodičov uvedomuje najmä personál zariadenia. Ten je s malými pacientmi v dennom kontakte a pozná ich potreby, preto oceňuje nové televízory.

„Uvedomujeme si, aké dôležité je vytvoriť pre deti v nemocnici čo najzábavnejšie prostredie alebo sa aspoň priblížiť podmienkam, aké majú doma. Deti si určite nezaslúžia, aby trávili čas v nemocnici. Sme preto veľmi vďační, že sa Nadácii Detského kardiocentra podarilo zabezpečiť televízory od spoločností Slovak Parcel Service a NAY,“ vysvetľuje Ľubica Kováčiková, primárka Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Detského kardiocentra a predsedníčka správnej rady Nadácie Detského kardiocentra.